Når smilet gerne må være blegt

af Elisabeth Lumby
Berlingske
30. August 2006
http://www.berlingske.dk/indland/artikel:aid=784166/

Selvtilliden får lige en tand til, når man kan fremvise et strålende hvidt smil. Tandlæger, tandplejere og kosmetiske klinikker oplever en markant stigning i interessen for tandblegning.

Danskerne vil kunne smile hvidt til verden, og det gamle husråd om at børste tænder i bagepulver er der ikke mange, der tror på længere. Derfor har både skønhedsklinikker, tandplejeklinikker, privathospitaler og tandlæger travlt med at blege perletænderne, og der sælges produkter til hjemmeblegning som aldrig før.

I øjeblikket er der oven i købet priskrig på
tandblegning, der typisk koster 2.000-3.000 kr. og holder et par år.

Flere af de klinikker og tandlæger, Berlingske har talt med, har oplevet op til en fordobling af kunder, der vil have bleget tænder, og selv om efterspørgslen plejer at være størst inden sommerferien er den ikke fladet ud i år.

»Et hvidt smil styrker selvtilliden, og der er en markant øget interesse. Det gælder for alle aldersgrupper, selv om der er flest i 30erne og 40erne. Den ældste, vi har bleget, var over 70,« siger tandlæge Kathrine Kjær, Tandlægerne på Godthåbsvej på Frederiksberg, der både tilbyder blegning på klinikken og tandlægestyret hjemmeblegning med en gel og filtreret UV-lys. Andre tandlæger bruger laser.

Ikke alt kan og skal bleges

Det er dog ikke alle tænder, Katherine Kjær vil gå med til at blege.

»Hvis emaljen er så tyndslidt at det gule tandben skinner igennem, hjælper en tandblegning ikke. Vi bleger kun på emaljen, så plastfyldninger på fortænderne giver ikke det ønskede resultat. Man får ikke hvidere tænder, end de er fra naturens hånd, men blegningen fjerner de spor, rødvin, cigaretter, kaffe og te har sat. Derfor bleger vi ikke tænder hos unge under 18. Der er ikke så mange spor at fjerne,« siger Kathrine Kjær, der heller ikke bleger gravide eller ammende.